Kundalini Yoga
Dele
Bilde naturlig bjørkesaft i en krukke

Bjørkesaft– hvordan hente, bruke og oppbevare bjørkesevjen

Fordeler med bjørkesaft

Hvis du fortsatt ikke har smakt på bjørkesaft, så vil jeg gratulere deg! Du har nettopp oppdaget en kilde til naturlig detox og den aller beste rensekuren for kroppen din.

For at bjørken skal begynne å blomstre etter en lang vinter, vil treet akkumulere store mengder av solenergi og vann. Dette gjør bjørkesevjen proppfull av solenergi, vitaminer og mineraler som trengs for naturlig vekst og næring. Denne aktive energien øker forbrenningen i kroppen din, forbedrer funksjonen av elimineringsorganene og har en vanndrivende effekt på kroppen. Bjørkesaften er også veldig bra for nyrene, leveren og galleblæren da den kan ved riktig bruk hjelpe til å løse opp nyrestein, stimulere stoffskifte og øke elimineringen av giftstoffene i kroppen.

Mange studier har påvist at hvis du drikker ett glass (2-3dl) bjørkesaft i 2-3 uker, kan hjelpe deg å redusere tretthet, utmattelse, depresjon, styrke immunsystemet og øke motstand mot forkjølelse og infeksjoner.

Naturlig detox og syklusen av kroppen din ved årsskifte

Det er ikke uten grunn av vi opplever at vår influensa kommer akkurat ved årsskifte. Det er heller ikke uten grunn av naturen byr på sin beste naturmedisin akkurat når vi trenger det mest.

Naturen går i en syklus og kroppen din tilpasser seg etter denne syklusen uavhengig om du er bevisst over det eller ikke. Når årsskifte kommer, forandres metabolismen vår og kroppen begynner å tilpasse seg temperaturen og omgivelsene rundt. Når det blir varmere ute, vil kroppen prøve å kvitte seg med det ekstra fettet som har blitt akkumulert gjennom den kalde vinteren og dermed også alle giftstoffene som er lagret i fettet. Dette medfører til at blodet blir mer forurenset og vi ender opp med vår influensa, rennende nese, slim, hoste og feber. Dette er typiske tegn på at kroppen din trenger en detox.

Det er akkurat på denne tiden av året at naturen tilbyr deg den beste rensekuren for kroppen! Mer naturlig detox enn dette er vanskelig å finne.

Du kan enkelt tappe bjørkesaft selv

Jeg har lyst til å lære deg den aller enkleste og mest skånsomme måten for å hente bjørkesaften selv.

Aller først så må du passe på timingen! Bjørkesaften kan ikke hentes året rundt, men kun i noen få uker rett frør de første bjørke blandene begynner å blomstre. Det vil si ca rundt midten av mars og frem til slutten av april. Dette vil avhenge av ditt lokale klima.

Dette vil du trenge

– En (organisk) skog, så langt vekk som mulig
– Ett par sugerør
– En skrutrekker som er like tykk som ett sugerør
– En stor glass mugge med tykk åpning
– Teip
– Tau
– Hammer / evt. Stor stein

Slik gjør du

Steg 1 – Finn riktig område og bjørketre

Bilde bjørketre Akaal Yoga

Kom deg ut i skogen, så langt vekk som mulig fra mennesker, biler og annen forurensning. Finn et bjørketre som er ca 20-30 cm i diamener, som er ganske høyt og ser sunt og friskt ut. Jo tykkere treet er, jo flere hull kan du lage. Unngå de tynne, unge bjørketrærne.

Steg 2 – Ta frem utstyret

Foto hente bjørkesaft Akaal Yoga

Bilde tappe bjørkesaft med sugerør

Hvis du har gjort det riktig, vil sugerøret sitte ganske godt og saften vil ikke dryppe under sugerøret, men gjennom sugerøret. Du skal ikke trenge å teipe hullene, eller stikke sugerørene altfor dypt inn.

NB, hvor mange hull du må lage, vil avhenge av hvor stor og hvor ungt/gammelt bjørketreet er. Start med ett hull og se hvordan det går. Vær bevisst over at hver gang du lager ett hull, så skader du faktisk bjørketreet. Ikke gjør mer skade enn nødvendig.

Steg 3 – Samle opp bjørkesevjen

Bilde fylle opp bjørkesaft enkel metode AkaalYoga

Mengden av bjørkesaften på dette bildet fylte seg opp i løpet av 6-7 min.

Finn frem glassmuggen og stikk sugerørene forsiktig inn i åpningen. Surr tauet rundt muggen og knytt godt fast. Sjekk at muggen er godt festet, at ingen ekstra juice lekker ut og at sugerørene sitter godt i tilfellet sterk vind. Juicen vil renne forskjellig ut i fra sugerørene, en dråpe om gangen, mer hvis du valgte riktig tre.

Vanligvis fylles opp en halv liter mugge på 2-3 timer. Det kan hende at det vil ta lenger tid, noen venter over natten. Kom gjerne og sjekk litt oftere.

Steg 4 – Forsiktighet og healing av treet

Bide helbreder bjørketreet bjørkesaft Akaal Yoga

Det er viktig at du Ikke henter mer enn 1,5 liter bjørkesaft fra hvert tre, selv om det kommer ut mere. Dette vil hjelpe treet å helbrede seg fortere og ha nok næring til at bladene kan blomstre.
Dersom du har mulighet til det, bruk gjerne de samme trærne hver år.

Når du er ferdig er det veldig viktig at du teiper igjen hullene. Ha gjerne litt ren mose/gress i selve hullet og teip over det, eller bruk noe annet som kan beskytte treet for bakterier.

Hvordan og hvor lenge kan du oppbevare bjørkesaften?

Fersk bjørkesaft, som alle andre naturprodukter, holder seg sjeldent lenger enn 2 dager. Derfor bør du ta noen forhåndsregler om du ønsker å oppbevare bjørkesevjen lenger. Jo fortere du drikker den, jo mere næring vil du få!

I utgangspunktet ser bjørkesaften ganske så gjennomsiktig ut, ligner noe på rent kildevann. Smaken er nøytral og litt søt. Det er ca 2% sukker i bjørkesaften, så den skal ikke være bitter. 

Når den har stått for lenge, vil smaken betydelig forandre seg og blir mer bitter og gromsete.

Det beste er å helle bjørkesaften over i rene glasskrukker og sette i kjøleskapet med en gang i maks 4 dager. Det er ikke mulig å fryse ned sevjen med mindre du har en spesial frysen som raskt lager isbiter av sevjen. Dette er ikke mulig med vanlig kjøleskap funksjoner.

Hvis du vil holde den lenger, kan du alltid fermentere bjørkesaften (se lenger ned).

Hva kan du bruke bjørkesaften til

Foto bjørkesaft natur medisin Akaal Yoga

La oss starte med å påpeke at mat er medisin. En slik fantastisk naturmedisin bør ikke misbrukes. Det er for eksempel ingen vits å drikke litervis av bjørkesaft hvis du ikke gjør om resten av kostholdet. På våren bør kostholdet tilpasser og mere grønt bør spises.

 1. Hvis dietten din er forholdsvis tilpasset og lett, kan du fint drikke mellom 1-2 glass om dagen, gjerne på tom mage før frokost eller middag.
 2. Du kan bruke bjørkesaft som en rensekur for kroppen. For eksempel hvis du opplever migrene, hodepine eller lett forkjølelse, vil det hjelpe å drikke bjørkesaften på tom mage om morgenen og kveld og holde lett vegetarisk diett i 2-3 dager. Det vil raskt kurere kroppen din og gjøre deg vital og energisk. Anbefaler også å drikke rensende teer ved siden av. Du kan fortsette i 2-3 uker for en dypere rensende effekt.
 3. Bjørkesaften kan brukes utenpå huden også, da det hjelper mot eksem og akne. Rens huden din morgen og kveld eller ved behov.
 4. Du kan også rense håret ditt med det, da det vil styrke og mykgjøre hårtuppene, gi de glans og hjelpe på veksten. Bare skyll håret ditt i bjørkesaft i stedet for balsam.
 5. Bjørkesaften kan også fermenteres! Dette vil gjøre den til en helse bombe! Jeg pleier å tilsette bjørkesaft og noen bær sammen med vannkefir krystaller eller gingerbug.

Har du pollenallergi så bør du være forsiktig!

Foto pollen allergi Akaal Yoga nettkurs

Bjørkesaft er ikke anbefalt for deg som har pollenallergi, spesielt pollen fra bjørketreet. Gå frem veldig forsiktig. Noen mener allikevel at dette kan kurere pollenallergi, så her må du lytte til intuisjonen din.

 • kari isachsen sier:

  da vi var barn, kuttet vi greina av en bjørk og tredde en brusflaske på greina. Artig å se hvordan flasken ble delvis fylt !

 • Bjørn sier:

  Gjørme og gress er ikke bakterie- eller soppsporefritt, og bør ikke dyttes inn i levende tre. Kanskje kokosfett er bedre som forsegling? 🙂

  • Julia Stormoen sier:

   Hei Bjørn!
   Vet du hva, jeg er helt enig og har tenkt på å endre det flere ganger. Men tenker det er bedre enn ingenting, hvis gresset eller mosen er ren. Jeg har gått til trærne etterpå og sett at de heler bra og at det er ikke mye saft som har rennet ut.

   Har du prøvd kokosfett? Skal ta det med ut denne våren og prøve. Takk for tips 🙂

 • >