YOGISK KOSTHOLD
Tekst

FORDELER AV TINDVED

Lesson 1

BAKGRUNN

Det er mange som mener at det er mareritt å ha Tindved voksende i hagene sine, fordi busken blir flere meter høy og den har store, skarpe pigger! Allikevel skaper denne super busken mange små oransje bær, som er ca 6-10 mm i diameter. Disse bærene er proppfulle av sunne næringsstoffer, vitaminer og mineraler og er kjent til å bruker til mat, medisin, kosmetikk, anti-aldring og supplement!

Tindved vokster i hele Europa. Du finner de voksende vilt rundt i Norge også, spesielt i Trondheimsfjorden og de nordlige strøkene. Fruktene modnes ved bladfall utpå senhøsten, og er best å høste ved de første frostnettene. Bærene tåler kulde og egner seg derfor godt til frysing over hele vinteren. 

KJENNETEGN

Tindved har små gule bær som er kjempe sure, men kan helt klart spises råe. De har en søtlig lukt og eksploderer i munnen når du spiser de. På innsiden har de små harde frø.  

På utsiden kan du gjenkjenne Tindved ved at de vokser på kjempe store busker og har store og skarpe torn (derav navnet seabuckthorn). Bærene er som regel vanskelige å komme til, og tornene gjør det spesielt vanskelig som fugl og dyr å komme til. 

FORDELENE BAK SUPERBÆNE  

Denne planten er unik fordi du kan bruke hele planten, ikke bare bærene. Det er en av de mest næringsrike og vitaminrike bærene som du kan finne i verden, og de ligner noe på goji og acai.

Tindved inneholder 9–12 ganger mer vitamin C enn sitrusfrukter, samt vitamin B1, B2, B6 og E, antioksidanter, eteriske oljer, organiske syrer, proteiner og fiber. Den inneholder ulike mineraler som svovel, selen, sink og kopper, kalium, kalsium, magnesium, jern og fosfor.

Ny forskning viser at olje fra tindved inneholder så å si alle de viktigste fettsyrene, spesielt omega-7, omega-3, omega-6 og omega-9. 

HVA KAN BÆRENE BRUKES TIL? 

Bærene kan du spise rå, du kan presse juice og olje ut av de, du kan soltørke de for å bruke i granola og nøtte blandinger. De er himmelske som dehydrerte fruktgodterier eller som syltetøy og gele. Anbefaler deg å prøve de i fermenteringen din!

Tindved kan brukes som et naturlig middel mot forkjølelse og influensa som ofte treffer inn på høsten. Det kan også brukes til å regulere vekten fordi den bedrer fordøyelsen.

Det har en anti-aldringseffekt pga høy produksjon av kollagen og kan redusere symptomene på overgangsalder og bidra til å holde huden sunn og smidig med naturlig glød. 

Det hjelper også på humøret og letter depresjon. 

HVOR FÅR DU TAK I DE? 

Hør med lokale urtekjennere og de har sett at det vokser tindved rundt. Hvis ikke, så gjør litt research på nett og ta en titt i butikkene som har stort utvalg av internasjonale varer. Bærene kan ofte finnes i frysedisker importert fra Russland, Latvia, Litauen og Himalaya fjellene. 


>> Gå til neste leksjon under for å komme til oppksriftene


Har du noen spørsmål om tindved?

Skriv det inn i kommentarfeltet under ↓


Pen
>