Kundalini Yoga
Dele
Bilde-ferskpresset-juice-sterkt-immforsvar-rødbete

Ferskpresset juice for sterkt immunforsvar

Høsten i Norge har banket på døren og tiden er kommet for å pleie kroppen med ekstra påfyll av vitaminer og antioksidanter for å opprettholde sterkt immunforsvar og holde forkjølelsen unna.  I denne bloggen deler jeg med deg 8 oppskrifter av ferskpresset juice som du enkelt kan lage hjemme.

Vitamindrikk etter sesongene

Alle fruktene og grønnsakene som tilbys i denne bloggen er i sesongen (enten i Norge eller i hjemlandet). Hvis du observerer naturen, så vil du se at all medisinen som du trenger til en hver tid, er allerede der ute. Naturen forandrer seg hele tiden og kroppen tilpasser seg deretter. All næringen og støtten som kroppen din trenger for å holde seg like vital og energisk i høsten, vil være i sesong frukten og grønnsakene. Derfor hvis du ønsker å holde deg frisk året rundt og ha ett sterkt immunforsvar, bør du tilpasse kostholdet ditt etter sesongene.

Fettløselige vitaminer

Når du lager ferskpresset juice, så lager du en hjemmelaget vitaminbombe! Noen av disse vitaminene vil ikke løses opp i kroppen din med mindre du tilsetter litt olje. Slike fettløselige vitaminer er spesielt Vitamin A, men også E, D,K.  Gulrøtter for eksempel inneholder stor mengde Vitamin-A og du bør derfor tilsette opptil 1 ts olje for at kroppen din skal obserbere disse.

Jeg anbefaler å bruke linfrøolje da det er rikelig på Omega 3 og 6 som kroppen din trenger mest av. Det er disse fettsyrer som kroppen ikke klarer å produsere selv og trenger å få via mat. Linfrøoljen varierer i smaken ettersom hvilken kvalitet den har og hvordan den ble produsert. Dersom du syns at oljen har for mye “fiskeolje smak”, kan du velge å bruke hampfrøolje i stedet.

Hampfrøoljen er også rik på Omega 3 og 6 og har en mildere og mer nøtteaktig smak.  Jeg foretrekker å bruke hampfrøolje i grønnsaksjuice og linfrøolje i fruktjuice. Velg organiske oljer som er “expeller pressed” eller “Cold pressed & unrefined”.

Gylden regel ved juicing

“1 porsjon ferskpresset juice består som regel av 3 enheter; for eksempel 2 epler og 1 appelsin, eller 1 rødbete og 2 gulrøtter og litt ekstra lime”

1. Physalis og grapefrukt – Immunforsvar boost juice

Denne ferskpressede juicen er helt fantastisk både i smaken og i næringsinnholdet. Den inneholder blant annet Physalis bær som er en superfood! Dessverre går nordmenn rett forbi denne ukjente tingen i fruktavdelingen. Physalis er også kjent som “Inca Berry”, “Golden Berry” eller “Ananaskirkebær” på godt norsk. Den inneholder beta-karoten, Vitamin-A, Vitamin-C og Vitamin-B. Den er også rik på protein, tiamin, niacin, pektin og jern, noe som gjør den til en ekte superbær som vil gi deg ett sterkt immunforsvar.

OPPKSRIFT – 1 porsjon

2 stk Grapefrukt
1-2 medium gulrøtter
1/2 boks Physalis
1 liten bit ingefær (etter ønske)

Fremgangsmåte :

Skrell grapefrukten godt, få av mest mulig av det hvite da det gir en bitter smak. Skrell gulrøttene. Hvis gulroten er økologisk, kan du la vær å fjerne tuppene, de inneholder mye næring. Hvis den ikke er økologisk, så må tuppene fjernes. Kjør begge i juicern.

Physalis er ikke så lett å presse i juicepresseren, da det som kommer ut på “baksiden” er en deilig krem. Denne kan du ha tilbake i juicen din, eller spise til frokost med litt yoghurt.

Husk å tilsette litt olje da denne juicen er rik på Vitamin-A.

2. Granateple og plomme juice – påfyll av Antioksidanter

Denne juicen er utrolig søt og myk i smaken. En stor glede for munnen og magen! Både plommene og granateplene er veldig bra for fordøyelsen din. De er også rike på antioksidanter og vitaminer og sammen gir de en ordentlig god boost av antioksidanter.

OPPSKRIFT – 1 porsjon

2 Granatepler
3-5 god modne og myke plommer

FREMGANGSMÅTE

Vask og rens fruktene. Ta ut steinene i plommene og hamstre ut frøene i granateplene.

Den beste måten å få mest mulig granateplejuice på er å presse den i juicern, altså ikke via sentrifugen. Plommene er vanskelig å presse, da det som kommer ut på baksiden er en deilig krem, du kan eventuelt blande det som kommer ut tilbake inn i juicen.

Du kan også kjøre alt sammen i blenderen og sile ut steinene fra granateplene hvis du vil (steinene er rike på fiber).

3. Frisk C-vitamin juice av epler, appelsinger og gulrøtter

Dette er en ordentlig høst juice. Utrolig frisk i smaken og vil etterlate deg glad og energisk gjennom dagen! Den inneholder en flott blanding av sesong frukt og grønnsaker som vil gi deg ett sterkt immunforsvar. Den er spesielt rik på Vitamin-C og Vitamin-A og antioksidanter.

OPPSKRIFT – 1 porsjon

1 Appelsin
1 Eple
2 gulrøtter
1/2 juice av lime
liten bit av ingefær
1/2 ts linfrøolje

FREMGANGSMÅTE

Rens eplene og gulrøttene. Skrell de dersom de ikke er organiske. Fjern kjernen i eplene. Skrell appelsinene. Kjør alt sammen i juicern, tilsett ingefær biten i mellom juicingen og klem ut litt lime. Nyt lukten og smaken av ferskpresset juice!

4. Ferskpresset gresskar og persimon juice for magen

Ja, du så riktig! Gresskar kan brukes i ferskpresset juice, det kan persimon også. Sammen gir de en helt fenomenal blanding av vitaminer. antioksidanter og mineraler. Midt i sesongen kan du nye denne naturmedisinen. Denne blandingen er pakket med Vitamin-C, Vitamin-E, Vitamin B-6, potassium, biotin, kalsium, magnesium og jern!

Denne vitamindrikken inneholder også mye fiber og pektin som er veldig bra for magen din!

OPPSKRIFT – 1 Porsjon

2-3 Persimon
1/4 liten gresskar
1 klype kanel

FREMGANGSMÅTE

Skrell gresskaren og kjør den i juiceren. Persimonen kan du godt skrelle og kjøre i blenderen til en fin mos. Bland juicene sammen og tilsett litt kanel. Nyt denne nye og flotte kombinasjonen!

5. Grønnsaksjuice – ren vitamindrikk

Dette er en ren grønnsaksjuice som du kan bruke som base og eksperimentere litt med. Gule rødbeter er en rik kilde til vitaminer, fiber, kalsium og potassium. Det gir deg ett sterkt immunforsvar og øker detoxifiseringen i kroppen. Jeg bruker nesten alltid denne kombinasjonen (sammen med eple) mens jeg går gjennom en detox kur på høsten

OPPSKRIFT – 1 Porsjon

2 gule rødbetter
2 medium gulrøtter
1/2 sitron
1/2 ts linfrøolje

Tilsett gjerne litt ingefær og fersk gurkemeie hvis ønskelig.

FREMGANGSMÅTE:

Skrell og rens grønnsakene. Kjør de i juicern. Tilsett litt olje og sitronjuice.

6. Rødbete detox og vektkontroll

Rødbete, som nevnt over, hjelper kroppen din med å rense leveren og eliminere toksinene i blodet. Grapefrukt som er en rik antioksidant frukt, er også veldig god på å kontrollere og redusere vekten din. Sammen gir de en flott kombinasjon for generell ungdommelighet og skjønnhet.

OPPSKRIFT:

1 rødbeter
2 grapefrukt
1/2 sitron

FREMGANGSMÅTE:

Her kan du kombinere litt med å tilsette mer av det du liker. Hvis du ønsker mer naturlig detox effekt, tilsetter du 2 rødbeter og 1 grapefrukt. Tilsett gjerne litt ingefær hvis du vil og litt olje, eller mer søtning, for eksempel eple.

7. Pasjonsfrukt shot

Pasjonsfrukten har sesong i sen sommeren og mot starten av høsten. Denne frukten er overraskende rik på Vitaminer, mineraler, jern, fosfor, kobber og fiber. Den er bra for fordøyelsen, generell helse og en er herlig vitamindrikk.

OPPSKRIFT

5-6 Pasjonsfrukter

Fremgangsmåte

Del pasjonsfrukten i to. Ta ut innholdet og skjør i blenderen. Hvis du ønsker kan du sile ut steinene, men de inneholder mye fiber.

8. Bli kvitt influensa – Bakteriedrepende shot

For deg som leste denne bloggen helt til slutt, har jeg spart opp den beste shotten helt til slutt. Dette er en VITAMINBOMBE! Få i deg noen sånne i løpet av dagen mens du er forkjølet og se hvor fort du blir frisk!

OPPSKRIFT

1 stor bit ingefær (ca 70 gram)
1/2 boks Physalis
25 gram fersk gurkemeie (hvis ikke tilgjengelig bruk 1/3 ts gurkemeie pulver)
1/2 Lime

FREMGANGSMÅTE

Rens og skrell gurkemeie og ingefær. Press de sammen med resten av ingrediensene. SKÅL! (Eller “Za Zdarovje” på russisk”).

Håper at disse opsskriftene vil hjelpe med å holde deg sunn og frisk gjennom høsten! La meg vite om du likte oppskriftene eller om du har noen spørsmål i kommentar feltet under.

>