Kundalini Yoga
Dele
Bilde hva er detox - Akaal Yoga

Hva er detox?

Detox er en prosess som foregår i kroppen din hele tiden, det er en prosess som nøytraliserer, transformerer og kvitter seg med uønskede avfallstoffer i kroppen.

Alt som vi tar til oss skal fordøyes, prosesserer og renses ut og det er ikke bare snakk om mat, men også tanker, følelser, inntrykk og energi. Problemer oppstår når det blir for mye av disse inntrykkene og følelsene og vi tar til oss mer enn vi klarer å fordøye. På denne måten forblir en god del ting samlet inni oss, ufordøyd, som ligger der og verker i håp om å bli lagt merke til og bli renset ut.

Våren er spesielt en tid hvor den kan flyte litt over, da jord og  vann elementet tar over og kan skape gjørme både i sinn og kropp, tung fordøyelse, tunge tanker, mye følelser, tretthet, lite energi. Vi trenger ild for å balansere ut  denne tilstanden og en detox prosess kommer veldig handy til i slike perioder!

Detoxifisering avhenger av at elimineringsorganene våres; nyrer, lever, lymfatiske systemet, tykktarmen og parasympatetiske nervesystemet er i tipp topp form hele tiden, spesielt i utfordrende tider av livet. Når noe forblir ufordøyd i systemet vårt, kaller vi det for ama. Vi har fysisk ama såvel som mental ama.

Mental ama

Fysisk ama er ufordøyde giftstoffer som fremkommer av hva vi spiser og drikker og fysisk får i oss. Dette kan være kjemikaler og giftstoffer i sigaretter og alkohol, genmanipulerte eller sprøytede produkter, prosesserte ingredienser og generelt veldig tungt fordøyelig mat.

Ama produseres fordi fordøyelsessystemet ikke klarer å håndtere presset, det blir for mye å prosessere på kort tid, og fordi vi ikke klarer å rense det ut, må vi bare lagre det i kroppen vår, normalt i mageregionen, fettvevene og bindevev. Disse giftstoffene blir så sluppet ut i blodet ditt som sirkulerer rundt helt til de manifesterer seg på ett eller annet sted på kroppen og begynner å verke, danne smerter, sykdommer, tretthet eller overflod av tunge tanker og følelser. Alle disse plagene er rett og slett ett tegn på et annet underliggende problem som var dannet lenge før amaet fikk manifestert seg. Hvis vi lærer oss å kommunisere med kroppen vår, og ikke ignorere den, kan vi unngå minst 80% av disse plagene og sykdommene!

Vi har også mental ama, som er giftstoffer som forurenser sinnet ditt, og forekommer ikke av hva du fysisk får i deg men av hvordan du tenker og føler deg og hvilken livsstil du velger å leve. Mental ama produseres når du undertrykker dine tanker og følelser, bærer på sinne, frustrasjon eller frykt, men også i tider med mye stress, mangel på avslapping, klimaendringer og store forandringer i livet. I disse periodene overbelaster vi leveren vår slik at den begynner å løse ut flere giftstoffer enn det kroppen vår trenger og dermed igjen produsere en god del ama som på samme måte blir lagret i kroppen.

For å takle tider hvor vi er under mye press og eller store forandringer, må vi alltid bringe fokuset tilbake til fordøyelsen vår! Hvordan er kostholdet ditt? Hvordan takler du de tingene som skjer rundt deg? Er det for mye for deg? Er det for mye for kroppen din? Kanskje det er på tide med litt avlastning? Det beste du kan gjøre er å observere og eventuelt endre livsstilen og matinntaket ditt. Det er derfor vi gjør detox fra tid til en annen. Det er en hellig prosess som jobber med å få ut alt som ikke tjener deg og skjebnen din og gir næring til det som trenger å bli grodd.

Hvordan kroppen og sinnet henger sammen?

Det er lurt å prøve å forstå og føle denne linken mellom hvordan kroppen og sinnet vår henger sammen og danner hverandre, at de ikke er adskilt men er faktisk en og samme ting. Ren og sunn kropp kan ikke opprettholdes lenge hvis sinnet vårt er tåkete og klart sinn kan ikke opprettholdes lenge hvis vi får i oss mye tungt fordøyelig mat som øker ama. Hvordan du nærer kroppen din i form av informasjon, energi og mat, vil gi utslag på hvordan du ser ut, hvordan du snakker, hva du tenker og føler og hva du deler med andre. Velger du å nære kroppen din med kjærlighet, riktig næring, renslighet og lys, vil den svare deg med like mye kjærlighet og stråle som aldri før.

Hvordan kan Yoga støtte prosessen?

Mange av øvelsene og kriyanene i kundalini yoga er spesielt laget for å få i gang fordøyelsesilden og stimulere funksjonen av elimineringsorganene dine for å rense kroppen din for ama. Det fungerer som en renselses eliksir som restituerer energinivået og fyller organene men renslighet og styrke. Dessuten er kundalini yoga fullt av kraftfulle og effektive øvelser og meditasjoner for å rense sinnet og underbevisstheten vår. Det beste er selvfølgelig å kombinere yoga praksisen med Ayurveda, som er den eldste helhetlige helsesystem og en livsstil i seg selv. For å få en fullstendig oversikt over hva du bør spise, bør tilpasses av en profesjonell helselege eller en ayurveda ekspert, men du kan helt klart begynne med en del enkle grep allerede i dag!

Prøv for eksempel noe så enkelt som en kitchari rens og en 40 dagers sadhana, i tillegg til å drikke mye vann og yogi te, da er du helt klart på vei mot en god renselse for våren! Prøv å drikke mye lunket vann utover dagen, for eksempel med sitron, honning, ingefær og litt himalaya salt og gjerne litt detox te med fennikkel frø, spisskumin og koriander. Vent med rå mat og grønne shaker til det er helt grønt ute. Kok gjerne maten, lag noen detox supper (oppskriften er på vei), eller rett og slett spis kun kitchari!

Når du skal velge kriya å praktise, vil alle kriya og øvelser som stimulerer fordøyelsen være veldig bra. Spesielt øvelser og kriya for navlepunktet, lymfesystemet, leveren, elimineringssystemet, rygggraden, korsryggen, alle bøye øvelser, inverterte positurer (føttene bak hodet), øvelser hvor du vrir overkroppen, og øvelser for å rense sinnet! Ett par forslag som passer godt for nybegynnere er surya kriya, meditation for aerobic capacity and efficiency, detoxification kriya og/eller kriya for lower back and elimination. Av meditasjoner kan du for eksempel prøve meditation for rejuvenation eller meditation to eliminate thoughts you dislike. Kanskje du har personlige favoritter, sett gjerne sammen ditt eget sett alt fra fra 30 min til 2,5 time, hva enn som passer timeplanen din og gjør den daglig, helst til samme tid. Hold gjerne en liten dagbok og noter hva som forandrer seg.

Hvis detoxen fungerer som den skal så er sjansen stor for at den første uken vil du virkelig føle effekten av en rens og sinnet ditt kan bli litt uklart og ulike følelser kan komme opp på grunn av at vi trekker ut giftstoffer og eliminerer disse ut og du må fronte dette. Allikevel vil du veldig snart begynne å føle en klar forbedring og økning i mental klarhet. Huden blir mer strålende, fordøyelsen normaliseres, du får god og dyp søvn og våkner opp mye lettere med mer energi og vil føle deg mye mer levende.

>