Kundalini Yoga
Dele
Bilde hva betyr mantra Akaal Yoga

Hva er mantra og hvordan fungerer det i praksis?

Vi skaper med hvert ord vi sier og hver tanke vi tenker, og alt rundt oss, hele universet og alle elementene, vibrerer rundt oss akkurat nå. Vi er energi, og energi vibrerer, så gjør også våre tanker og til og med våre indre organer.

Hver vibrasjon har også en viss frekvens. Lyd er også en form for energi. Den har struktur, frekvens, kraft og en definitiv forutsigbar effekt på chakraene og på den menneskelige psyken. Mantra fungerer nettopp gjennom disse lyd vibrasjonene eller frekvensene.

Mantra betyr

Egentlig betyr Man– sinn og Trang– betyr bølge eller projeksjon av sinnet. Mantra er en lydvibrasjon som er i stand til å forandre hjernekjemien og tankemønsteret vårt. Det er en metode for bevisst å kontrollere og styre sinnet vårt. Når vi vibrerer en bestemt mantra, blir vi i stand til å koble inn i en på forhånds bestemt nivå av bevissthet.

For å få bedre forståelse over hva mantra er, må vi forklare nærmere om vitenskapen av Naad og Shabd Guru. På slutten av artikkelen vil jeg gi noen gode tips til hvordan vi kan chante for å få mest mulig effekt.

Naad er essensen av all lyd. Det er den grunnleggende lyden som er utover menneskelig kommunikasjon og er den universelle koden bak alle språk, den tar oss til det uendelige. Denne vitenskapen retter seg mot hvordan lyd vibrasjoner av Naad er i stand til å påvirke kroppen, sinnet og sjelen vår gjennom bevegelsen av tungen, munnen og kjemiske forandringer i hjernen.

Mantraene får nemlig sin kraft via dets betydning og gjentagelse i form av rytmisk repetisjon, kalt Jappa. Når vi chanter så beveger vi munnen og tungen vår som stimulerer de ulike meridian punktene i den øvre delen av ganen vår.Vi har 84 slike punkter som er knyttet opp mot hypothalamuset som er ansvarlig for kontrollen av en rekke meget viktige og livsnødvendige funksjoner som matinntak, seksualitet, trøtthet, kroppstemperatur, emosjonelle reaksjoner, endokrine funksjoner og døgnvariasjoner. Når tungen treffer de ulike punktene, sendes det impulser til hypothalamuset via hjernen og cellene våre, som deretter sender kjemiske meldinger tilbake til kroppen vår og utløser ulike følelser og handlinger. Derfor får vi maksimalt utbytte av å repetere mantraen og gjenta lydene høyt. I det den spesifikke lyd frekvensen blir etablert i nervesystemet og i underbevisstheten, vil hver eneste celle i kroppen din appellere sympatisk og vibrere dette mønsteret sammen med deg. Det kalles Ajappa Jap – å gjenta uten å gjenta. Hele universet vil synge for deg mens du bare lytter, hver eneste celle er med og vibrerer mantraen. Dette krever trening!

Et aspekt av vitenskapen av Naad, såkalt Shabd Guru, er et kvantesprang teknologi av lyd som direkte påvirker vår bevissthet gjennom kraften av Naad. Det unike mønsteret endrer kjemien i hjernen og justerer funksjonene i det endokrine systemet og i stoffskiftet, for å skape et nøytralt og balansert sinn, styrke immunforsvaret, forbedre intuisjonen og åpne opp for strømmen av medfølelse . Sha betyr ego og betyr Bd betyr utrydde = Ego utrydder.Shabd er altså ikke hvilket som helst lyd eller vibrasjon, det er en lyd som kutter og adskiller sinnet ditt fra egoet. Det fjerner restriksjoner og forvrengninger av egoet vårt som forhindrer oss fra å se klart og handle fra vårt autentiske selv.

Ego-sinn

Ego er ikke en negativ ting som vi vanligvis forbinder det med. Det er absolutt nødvendig for at vi skal fungere, problemet oppstår når våre handlinger blir knyttet til egoet, da ego er veldig begrenset i seg selv. Det prøver å knytte deg til og identifisere deg med ulike objekter, følelser og tanker, ved å få deg til å tro at det er din virkelige natur, at det er deg. For eksempel når du føler deg undertrykt av en person er sjansen stor for at du kan falle for tanken “Jeg føler meg lite verdt og er ubrukelig”. I det du faller for den følelsen og identifiserer deg selv med den , blir du satt i en trist boble som blir plassert godt i underbevisstheten din. I det du klarer å adskille deg fra den tanken og følelsen, får du muligheten til å befri deg selv fra det og de lite givende reaksjonene det var i ferd med å skape. Så egoet skaper en slags forglemmelse og hjernen vår begynner å handle ut i fra veldig smålige og begrensede tro og gjør at du glemmer at du i den åndelige realiteten er en del av ett enormt skaperverk som har et uendelig og ubegrenset potensialet.

Det andre ordet er Guru. Shabd Guru. Det oppstår når atomet av lyden av Naad blir om til en Guru. Gu betyr mørke og Ru betyr lys. Guru er en lærer som tar oss fra mørket (depresjon) til lys (strøm av medfølelse). Guru er det som gir oss Gur, en teknikk som er i stand til å transformere mørket om til lyset. Det forandrer deg og gir deg kapasitet til å se klarere ved å fjerne barrierer som er skapt av egoistiske behov. Shabd Guru relaterer seg altså direkte til vårt ego sinn og vår tendens til å være selvopptatte, selvidentifiserende og avhengige.

Mantraer har også sin kraft i sin mening, men virkningen av mantraet kommer fra mer enn bare sin mening og dermed spiller det egentlig ingen rolle om du forstår betydningen av mantraet eller ikke, da det fortsatt vil fungere som det skal så lenge det er chantet riktig. Allikevel kan det være nyttig å lese betydningen, da det kan øke effektiviteten. Noen mantraer brukes lydløst, du chanter de mentalt for deg selv. I dette tilfellet bruker vi det som en mental fokus for sinnet. Her finner du en liten mantra oversikt.

Bruk av mantra

er en morsom og oppløftende opplevelse. Allikevel er det er ikke alltid behagelig å chante mantraer og meditere da det er en veldig kraftfull prosess som går i dybden av underbevisstheten og ubevisstheten din og jobber med å bringe opp minner, følelser og tanker du en eller annen gang fornektet. Så lenge kundalini yoga sies å være 20 ganger raskere prosess til å vekke opp kundalini og rense bevisstheten enn for eksempel Hatha yoga, betyr det også at det renser mer effektivt og raskere. Med andre ord vær forberedt, Shabd vil provosere en frigjøring av lagrede minner. De vil komme opp og du vil måtte fronte de. Men en slik utfordring vil ikke bli gitt uten at du får kraften og styrken til å kvitte deg med det. Fortsett å chante mantraen. Uansett hva som skjer, om du vil gråte eller blir sint, bring fokuset tilbake til pusten og mantraen og det vil gjøre underverker!! At følelser og tanker kommer opp, betyr bare at mantraene gjør jobben sin. Keep up og la det gå.

Hvordan chante riktig og mer effektivt:

 • Selv om vi sier at chanting er en “sang” så er ikke dette her en Idol konkurranse eller en sang time. Å chante mantraer kommer fra et helt annet sted, det er en vibrasjon. Når du treffer den så har det ingenting å si om du kan synge eller ei, du vil få det til. Kanskje med litt øvelse, men det vil gå. Det er ikke lett å chante åpent og fritt med en gang du starter. Som oftest skyldes det blokkeringer i hals og hjerte chakraen. For eksmepel er det vanlig at du i begynnelsen opplever at du er litt nervøs, litt stille, får vondt i halsen, hoster, eller rett og slett ikke har så lyst. Dette vil balanseres og jevnes ut jo mer du praktiserer. Prøv å roe ned tankene dine og komme i en nøytral sinnstilstand og bare la lyden komme ut som den er og etterhvert som du vil mestre det mer og mer kommer du å føle hvor fantastisk og hjertevarmende chanting kan være.
 • Prøv å opprettholde den presise rytmen og vær nøye med å lese instruksjonene angående beats og antall gjentagelser av mantraen.
 • Prøv å bruke tungen og munnen din effektivt ved å åpne opp munnen og snakke ut! Prøv å få riktig trykk på tungen og på meridian punktene.
 • Det er lurt å bruke navle punktet når du chanter. Forestill deg at du henter energi fra navle senteret, føl vibrasjonen av mantraen der og forestill at energien løftes oppover og kommer ut gjennom munn. Når tuppen av tungen og navle punktet korresponderer, gir det et ekstra puls av energi som kan gjøre at mantraen begynner å vibrere i hvert eneste atom av kroppen din og blir en del av deg. Mantraen får da en like sterk projeksjon som viljestyrken er til en kriger.
 • Det er lurt å vite at når du chanter ulike mantraer, så projiserer du din prana. Sørg derfor så langt det er mulig at du projiserer renheten av sjelen din og ikke massiv mengde av hat og sinne. Vær også oppmerksom hvilke chakra du projiserer fra. Vi henter energi fra navle punktet men projiserer fra hjertet senteret.
 • Kort oppsumert

Mantra et verktøy som bevisst styrer og leder tankevibrasjonene.

Mantra påvirker:

 • De autonome nervene (sympatiske og parasympatiske), som styrer spenning, avslapping og vår ytelse.
 • Det endokrine systemet som produserer hormoner og styrer våre følelser, vitalitet og energi.
 • Sansene og sentralnervesystemet.
 • Immunsystemet som holder oss friske og hjelper å motstå sykdom og stress.
 • Intuisjon.
 • Senker blodtrykk.
 • Normaliserer hjerteslag rytmen, hjernebølgemønsteret, adrenalin og kolesterolnivå.
 • Utvikler medfølelse.
 • Reduserer angst og depresjon.

“We have totally forgotten that this Universe is the outcome of vibration. This Universe is not communication. This Universe is not money. This Universe is not love, it is not sex, it is not beauty, it is not even God. That one line is true: “In the beginning there was the Word, Word was with God, and Word was God.” That’s all it is about. What is a word? Creative vibration.” – Yogi Bhajan

>