Kundalini Yoga
Dele

Kokosnøtt detox – 3 dagers rens

Etter at jeg ankom Thailand for ett par uker siden, bestemte jeg meg raskt for å gå i gang med yoga program og 3 dagers kokosnøtt detox. Da dukket det fort opp noen spørsmål ”Hvor i all verden får jeg tak i 60 kokosnøtter til rimeligst mulig pris? Kan jeg klatre opp i kokos palmen selv? Hvordan? Finnes det trente aper som plukker kokos?”.

Etter en del YouTube research og utallige mislykkede forsøk på å henge fast i kokos palmen, måtte jeg kontakte noen hyggelige lokale Asiatere for hjelp.

Se hvordan det gikk i videoen over og få mine beste tips til hvordan du kan hente kokosnøtter selv!

I artikkelen under vil du finne ut:

Hvorfor kokosnøtt detox?

Kokosnøtt detox er gammelt nytt. Mange yogier har testet dette tusenvis av år siden og fått suksessfulle resultater. Det var ikke helt tilfelle for meg når jeg prøvde kokosnøtt detox for første gang 5 år siden. Jeg holdt ut i 2,5 dager, og måtte avslutte fordi lukten av Sri Lankisk curry var bare altfor fristende. Sinnet mitt fant fort opp mange ”gode” grunner til hvorfor kokos dietten burde avsluttes med en curry. (Don´t do it!).

Nå er jeg tilbake i Asia med mer bevissthet og erfaring enn noen gang og denne gangen ble kokosnøtt detox en himmelsk opplevelse. Etter 3 dager følte kroppen seg sunn, svevende og lett. Kunne enkelt fortsette i 7 dager til med kokosnøtter. Huden min strålte av renhet. Magen min var helt fin, og jeg mistet noen sjokolade kilo som jeg samlet i Berlin 🙂

Allikevel måtte kokos dietten avsluttes etter 3 dager fordi det ble vanskelig å jobbe full tid. Kroppen ble slapp og orket ikke noe annet enn å daffe i skyggen.

Slike korte og enkle dietter er vidunderlige! De balanserer både kroppen og sinnet. På den korte tiden kommer mange selvinnsikter om kroppen og dets funksjoner, egne vaner og uvaner. Hvorfor spiser vi det vi spiser og hvor mye mat trenger vi egentlig. Svarene blir alltid like sjokkerende.

Hva er så spesielt med kokosnøtter?

Foto-kokosnott-kokos vann-sunn-detox-feire-akaal-yoga

Kokosnøtter er supernøtter. De er næringsrike og rensende på samme tid. Kokosnøttene inneholder mye kostfiber som setter godt i gang fordøyelsesystemet slik at giftstoffer kan elimineres ut. De er også næringsrike og fulle av mineraler, oljer, proteiner, jern, fosfor, kalsium og elektrolyter.

Elektrolytene hjelper kroppen å holde seg hydrert og avkjølt, noe som påvirker forbrenningen. Dette kan hjelpe å roe ned oppblåst mage og fjerne ett par ekstra overfladiske kilo.

Så lenge kokosnøttene både renser og bygger opp kroppen, passer de perfekt for en kortere detox. Yogier foretrekker å drikke kokos vann rett etter en lang yoga økt for å revitalisere kroppen.

Hvordan komme i gang med kokosnøtt detox?

La oss starte med å si at kokosnøtt detox er ikke for alle. Det er ikke en rask slankekur og bør la vær å praktiseres dersom du har ingen erfaring med faste eller detox. Når det er sagt, er kokosnøtt detox den mest skånsomme og naturlige måten å rense kroppen på.
Før du går i gang med hvilken som helst detox, må du forberede deg mentalt og fysisk. Planlegg tiden godt slik at du kan ta deg noen dager fri fra fysisk eller mental arbeid.

Forberedelsen starter ca 1-2 uker før kokosnøtt detox settes i gang. Start med å droppe all junkfood, fritert mat, kjøtt, fisk og gå over til vegansk (vegetarisk) kosthold. Spis kun frukt dagen før kokosnøtt dietten.

Forberedelse er utrolig viktig, fordi kroppen må være ren nok for å kunne klare å flushe ut giftstoffene fra kroppen som kokosnøttene vil tvinge frem. Hvis kroppen din er full av junkfood, toksiner, giftstoffer fra sigaretter, marihuanna, alkohol eller lignende, vil en slik diett være en slitsom og mulighets smertefull prosess.

Merk at rask overgang fra kjøtt til vegetarisk kosthold, er rensende i seg selv, og kan føre til svakhet og svimmelhet i en periode.

Hvis du ikke vet hva detox egentlig er, bør du ta en titt her før du går videre.

Hva kan du spise på kokosnøtt dietten?

Bilde-kokosnott-fersk-henger-palme-akaal-yoga

I løpet av kokosnøtt detox spiser du ganske enkelt kun kokosnøtter (kokos vann + kokos kjøtt) i en periode på 1-3 dager. Hvis det er første gangen din, start kun med en dag og se hvordan du vil føle deg. Beregn ca 8-10 ferske kokosnøtter per dag.

Drikk masse rent og filtrert vann. Tilsett litt sitron og ingefær hvis du ønsker å gå ned i vekt.

Neste gang du prøver denne dietten, kan du gå for 3 fulle dager med kokosnøtter. For de som ønsker mer utfordring, drikk kun kokosvann uten å spise kokoskjøttet.

Unngå all koffein, røyking, alkohol og lignende i denne perioden. Hvis du bruker medisiner, bør du kontakte legen din før du starter. Hold deg unna alle dietter dersom du er gravid.

Gå aldri inn i en diett, hvis du ikke kan gå fornuftig ut av den!

Unngå å gjøre samme tabben som meg første gangen. Det var godt å spise Sri Lankisk curry, men migrenen og oppblåstheten etterpå var ikke verdt det.

Etter tre dager uten fast mat vil magen din være helt tom (forhåpentligvis). Den vil tåle like lite som tarmen til en nyfødt baby. Vær forsiktig med første maten som du spiser igjen. Spis noe som er lett og mykt. For eksempel mango, vannmelon, pærer, bananer og annen myk, søt og godt moden frukt.

Spis en type frukt om gangen for å unngå gasser. Spis i små porsjoner. For lunsj kan du koke opp litt hvit Basmati ris og tilsette gul mango og kokos melk. Spis mest mulig frukt og grønnsaker i små porsjoner de første dagene. Vent med å tilsette nøtter og korn 1-2 dager etter dietten. Spis gjerne Kitchari på dag 2 og 3 etter endt diett.

Etter ca 1 uke vil du kunne gå tilbake til ditt normale kosthold.

Hva hvis kokosnøtt detox plutselig må avbrytes?

Hvis du skulle bli veldig sulten, eller føle deg dårlig og veldig svimmel, kan du gå forsiktig ut av fasten ved å følge stegene beskrevet over. Hvis frykten for å dø av sult dukker opp, kan du spise litt frukt på morgenen. For eksempel en moden, søt og myk mango eller vannmelon.
Husk å drikke masse vann og åpne kokosnøtter en stund før du begynner å føle deg virkelig sulten. Vent aldri så lenge at du begynner å fantasere om pizza og potetgull. Slukk tørsten før behovet kommer.

Bivirkninger som du bør være klar over!

 • Tretthet
 • Latskap
 • Mangel på motivasjon
 • Følelse av sult
 • Migrene
 • Hodepine
 • Vondt i magen / kramper
 • Diare eller forstoppelse
 • Svimmelhet
 • Irritasjon, sinne og humørsvinginer
 • Matmonsteret som våkner

Det er normalt å føle dette, og jo lenger du faster, jo flere detox bivirkninger kan du oppleve.
Når kroppen din klarer å kvitte seg med toksinene gjennom eliminering, svette eller lignende, vil du gå i en motsatt oppover kurve. Du vil føle deg sunn, klar, energisk og vital.

Husk at dette er en healing prosess. Du vil føle deg annerledes og du bør advare kjæresten din så han / hun ikke blir lei seg fordi du er mer gretten enn vanlig. La viktige arbeidsoppgaver og avgjørelser vente til du er på topp igjen.

Gode tips!

Bilde-kokosnotter-palme-ferie-akaal-yoga

 • Kokosnøtter får virkelig i gang fordøyelsen! Pass på at du har toalettet i nærheten, fordi du kan plutselig trenge en.
 • Det er normalt at fordøyelsen og avføringen din blir annerledes og at merkelige ting skjer, også etter endt diett.
 • For å unngå å gå raskt opp i vekt igjen, holdt vegansk kosthold i noen uker og spis i små porsjoner, men gjerne litt oftere.
 • Aldri gå sulten, spis før sulten tar over sinnet ditt.
 • Mediter gjerne mens du faster, men unngå hard fysisk yoga/ trenings økt.
 • Få tips til hvor du kan få tak i de beste kokosnøttene i videoen over!
 • Finn ut hva du kan bruke kokosolje til 
 • Kontakt alltid legen din hvis du er usikker

Vanlige spørsmål angående kokosnøtt detox

  •  Kan kokosnøtt detox gjøres i Norge?
   •  Ja, men kun på sommeren. Det beste er å gjøre dette der kokosnøttene vokser naturlig.
  •  Er kokos vann på flaske det samme som naturlig kokosnøtt?
   •  Hvis du kjøper organiske produkter som ikke inneholder noen tilsatte E-stoffer eller lignende, kan du bruke det. Ingenting slår rå kokosnøtt!
  •  Kan kokosnøtt detox gjøres for en som ikke er vegetarianer?
   •  Ja. Forbered deg godt og start med kun en dag og se hvordan du føler deg.
 • Kristina sier:

  Så inspirerende og morsomt artikkel, Julia! Tusen takk 🙂
  Jeg skal til Indonesia neste år i Januar, fikk veldig lyst til å prøve dette. Hvordan vet jeg hvilke kokosnøtter som bør velges? Er de organiske overalt? Eller spiller det ingen rolle?

  • Julia Stormoen sier:

   Hei Kristina!

   Tusen takk for hyggelig kommentar 🙂 Glad for at artikkelen kom til nytte!
   Indonesia passer perfekt for en kokosnøtt diett, men kanskje ikke sånne høylytte steder som Jakarta eller andre storbyer. Kokosnøttene er nok ikke organiske overalt. Pass på at du spør hvor kokosnøttene kommer fra. Dersom du er på en øde øy og kokosnøttene er lokale, da vet du at de er så organiske som du kan få det.

   Velg “Young coconuts”, de har høyest innhold av elektrolyter og egner seg best for detox. Velg store, grønne kokosnøtter. Noen steder kan du også få tak i store orange kokosnøtter, de er også fine. Ikke spise de små, brune og hårete kokosnøttene, da de brukes kun for matlaging.

   Lykke til Kristina!
   La meg vite hvordan det går og si i fra om du får flere spørsmål underveis 🙂

   Sat Nam <3
   Julia

 • >