Kundalini Yoga
Shares
Foto Kitchari Kitchari Yogisk oppskrift Akaal Yoga

Kitchari – Yogisk oppskrift

  • 3 years ago

Kitchari er en nydelig og veldig enkel rett som har fått mye anerkjennelse blandt yogier og ayurvediske eksperter på grunn av dets næringsrike og rensende egenskaper. Det har alt du trenger til at du bare kan leve kun av det år etter år og fortsatt stråle som aldri før.

Hva er kitchari?

Kitchari er en enkel oppskrift som består av mung dhal bønner, hvit ris, krydder og grønnsaker. Det inneholder mye næring, proteiner, karbohydrater og amino syrer, men allikevel er det veldig enkelt å fordøye det. Det er perfekt å spise når du er syk, føler deg svak, har forstoppelse, hodepiner eller trenger en generell renselse. Kitchari støtter elimineringssystemet og fordøyelsessystemet ditt, renser nyrene og blodet, nærer vev i kroppen og hjelper den til å kvitte seg med avfallsstoffer og kjemikaler.

På grunn av dens utrolige rensende egenskaper anbefalte Yogi Bhajan oss å prøve ut en Kitchari rens, hvor vi i 40 dager spiser kun Kitchari flere ganger om dagen. I tillegg kan vi spise frukt mellom måltidene og drikke Yogi Te. En enklere og mer potent faste er det vanskelig å finne. Du kan selvfølgelig faste i en eller to uker og se hvordan du føler deg, eller bare tilsette Kitchari som en den av det vanlige kostholdet ditt.

Oppskrift (ca 4-5 porsjoner)

  • Det finnes utrolig mange forskjellige oppskrifter av Kitchari, alt etter smak og behag. Noen liker litt mer flytende, suppete Kitchari, andre liker grøt. Noen liker det veldig sterkt, andre veldig nøytralt. Grønnsakene og kryddrene kan også varieres.
  • Jeg følger oppskriften gitt av Yogi Bhajan, fra boken «Foods for health and healing», pluss ett par personlige tips ved siden av i parentes.
  • Så langt det er mulig, bruk økologiske produkter, spesielt hvis du skal foreta en kitchari rens over lengre periode!
  • I oppskriften bruker vi Ghee, som er klarnet smør, men du kan også bruke Kokosolje eller oliven olje.
  • Original oppskriften tilsier ca 1 liter vann, jeg foretrekker litt tykkere Kitchari, så jeg bruker ca 6 dl vann, da blir den grøtaktig. Dette er helt valgfritt.

Mungdhal:

  • Til å starte med trenger du lik mengde av bønner (mung dahl) og hvit basmatri ris. Du kan bruke enten gule splittede bønner eller grønne. Bløtlegg begge deler over natten eller i minst 3-4 timer før du starter, det hjelper veldig på fordøyelsen.
  • 1dl hvit ris
  • 1 dl mungdahl bønner
  • Ghee til steking 2-3 ss

Grønnsaker:

  • 1-2 gulrøtter
  • 2 selleri
  • Halv brokkol

Her kan du egentlig velge litt selv, du kan bruke zucchini, rødbetter, squash eller kål. Til sammen ca 6dl kuttede grønnsaker. Du kan velge å ha grønnsakene sammen med risen og dahl eller servere de ferdigkokt ved siden av.

Urter og kryddere:

  • 2 løk
  • 8-10 fedd hvitløk
  • 1/3 dl fersk ingefær eller i ss ingerfær pulver
  • 1 ts gurkemeie
  • 1/2 ts pepper
  • 1 ts curry krydder eller garam masala
  • 1 ts most rød chili eller halv teskje tørket chili
  • 1 ss søt basilikum
  • 2 laurbærblad
  • frø av 5 hele kardemommer
  • fersk koriander
  • 1 ts Rosa himalaya salt eller vanlig havsalt

Jeg liker i tillegg å tilsette 1 ts spisskumin og 1 kanelstilk (halv teskje kanelpulver). Prøv gjerne ut med fennikkel og sennep frø også.

SLIK GJØR DU:

  1. Rens ris og bønnene under vann til det vannet som renner ut er helt klart. Kok opp vannet og tilsett ris og bønnene og la det koke over medium varme.
  2. Forbered grønnsakene. Tilsett de sammen med ris og bønnene eller kok separat og server ved siden av.
  3. Varm opp litt ghee eller olje i en stekepanne.
  4. Tilsett løk, hvitløk og ingefær og la det surre litt over medium varme til de blir litt brune. Tilsett kryddere (ikke salt og urter). La de surre par minutter og ha det sammen med ris og grønnsakene, blandt godt sammen.
  5. Tilsett resten av urtene, bortsett fra ferske korianderen.
  6. Fortsett å koke til det er helt klart over medium-svak varme. Rør godt med jevne mellomrom. Avhengig av hvor mye vann du har hatt oppi, konsistensen skal enten bli grøtaktig eller nesten en suppe, og grønnsakene myke.
  7. Serveres med hakket koriander og/eller litt yoghurt.

Ansvarsfraskrivelse

Mange av oppskriftene kommer fra gammel yoga tradisjon og inneholder potente urter, planter og naturlig forekommende ingredienser som tradisjonelt har vært brukt til å støtte struktur og funksjon av menneskekroppen. Allikevel skal Ingenting i denne teksten tolkes som medisinske råd. Sjekk alltid med din personlige lege eller lisensiert helsepersonell før du gjør noen betydelige endringer i kostholdet ditt, for å sikre at oppskrifter og ingredienser er aktuelle for din personlige helsetilstand og i samsvar med eventuelle medisiner du eventuelt tar.

>