Kundalini Yoga
Dele
Foto pust og depresjon Oslo Akaal Yoga

Kan pusten lede deg ut av depresjon?

Pranayama er nøkkelen!

Pusten din er veldig nært knyttet til tankene og følelsene dine. Det er faktisk så essensielt, at hele strukturen og organismen din avhenger av det. Hvis du lærer deg å hente og fornye energinivået ditt ved hjelp av prana, blir det nesten umulig å havne i en varig depressiv tilstand.

Depresjon og andre tilstander som stress og utbrenthet er ikke en sykdom, selv om de oftest blir diagnostisert som det. Mange leger vet at depresjon kommer av psykisk eller fysisk stress, men velger å behandle det med “lykkepiller” og sykemelding. Det kan sikkert lette på trykket på sin måte, men det er viktigere at vi lærer oss å ikke komme i denne tilstanden i første omgang. Vi må lære oss å få kontroll over kroppen og psyken vår, slik at vi kan bruke vår egen pust til å gjenvinne det naturlige energinivået vårt og bruke styrken av frekvensene.

Depresjon er en helt naturlig reaksjon på stress

og forekommer når du har brukt opp reservekapasiteten av energi i kroppen din. Denne tilstanden er ment å fungere som et hjelpemiddel for deg. Det er akkurat som at bensinlampen på bilen din begynner å lyse når du har kjørt et stykke uten drivstoff. For å komme deg frem til neste bensinstasjon, vil du måtte senke farten, kjøre varsomt og rulle mest mulig nedover bakken uten å bruke mer drivstoff. Det samme skjer med kroppen din.

Energi er drivkraften din, når du har nok energi vil du kunne klare å komme deg opp i alle motbakker og rulle ned fra toppen med vind i håret og masse glede. Du er balansert, har et klart sinn, finner inspirasjon selv i de mørkeste skyene og nyter livets farger og kontraster. Når du går tom for energi, går du i en slags dvalemodus. Du blir mer nummen, kald og avkjølt. Pusten din senkes og du blir mer passiv. Livets farger begynner sakte å dekkes av en grå tone.

Hvis du overgir deg selv til den følelsen i stedet for å håndtere den, kan du havne i en dyp og varig tilstand av depresjon. Pusten din blir gjerne kortsiktig og da blir også tankene og perspektivet ditt kortsiktig, du handler derfor veldig begrenset og blir ledet av dine instinkter fremfor intuisjon. Du blir kald og nummen i forhold til deg selv, dine følelser og andre mennesker rundt deg. Dette kan lede til indre aggresjon, sinne og isolasjon fra vår egen sjel, vår indre styrke og intuisjon. Vi kan derfor føle dyp ensomhet, tomhet og miste mening med livet.

Uansett hvor mørk og realistisk depresjonen kan føles, så er ikke dette en realistisk følelse. Følelsene dine styres av tankene dine, og tankene dine følger alltid pusten din! Ved å forandre hvordan du puster, vil du endre kjemien i hjernen din og dermed endre tankemønstre og følelsene dine.

Husk at depresjon er der som et hjelpemiddel, akkurat som varsellampen. Du må bare komme deg til en pranastasjon. Ja det finnes en slik stasjon for oss alle, tilgjengelig hvor enn du er. Du kan få påfyll av juicy prana eliksir, frigjøre energiflyten i kroppen og fylle deg selv med nok livsenergi slik at du igjen kan rulle i opp og nedover bakkene med et stor smil og barnelatter. Det eneste du trenger å gjøre noe så enkelt som å puste bevisst og danne god kommunikasjon med din egen organisme.

Kundalini Yoga er spesielt effektivt mot depresjon

Teknikkene vi benytter i Kundalini Yoga hjelper til å gjenvinne energinivået ditt, noe som styrker nervesystemet og kjertelsystemet. Dette kan løse opp gamle stress responser i kroppen din som har blitt lagret gjennom årene. Ved hjelp av rytme, mantra, gjentagelse og selvdisiplin, danner vi nye mønstre som tjener oss bedre i en utfordrende situasjon. Vi jobber med å utvide perspektivene våres og oppfattelsesevnen og lærer å håndtere enhver situasjon og utfordring bevisst. Kundalini yoga bidrar til å gjenvinne den naturlige avslappede tilstanden som du er ment å være i og befrier deg fra bekymringer, uro og frustrasjoner. Du lærer å kommunisere med deg selv, din egen kropp, tankene, følelsene og energien din, og bevisst sende ut signaler til kroppen din. Derfor kalles ofte Kundalini Yoga – yoga av bevissthet.

 • Gunvor Margrethe Seem sier:

  Jeg er holder fortsatt på med pusteøvelsene hver dag. Har vært mye på farten i påska og da er det vanskeligere å få ro og tid, men jeg har fått til 11 min hver dag på morgenen. Jeg klarer ikke å puste mer en til 10. Jeg syns absolutt at det hjelper.
  Nå er jeg hjemme hos meg selv og da får jeg mere tid og ro til å fortsette.
  Jeg har prøvd å ta pusteøvelsene når jeg ligger. Har det samme effekt da?
  Jeg syns jeg blir klar i lungene og føler at jeg får forlite surstoff enklte ganger. Er det normalt?Må ta noen vanlige pust innimellom.
  Veldig interessant å lese det du skriver. Kjenner meg igjen i mye.

  • Julia Stormoen sier:

   Hei Gunvor!

   Regner med at du snakket om One Minute Breath meditasjonen 🙂

   Supert at du fortsetter med praksisen din og at du har funnet en stabil rytme i pusten din.

   Noen av yogier trener i årevis for å klare å komme opp til 20 – 20 – 20 puste rytmen. Det er helt ok om du tar deg litt tid til å utforske det stadiet som du er på og tillater deg selv å være der en stund til og observere hva det er som stopper deg fra å puste dypere.

   Ja, det kan være fysiske ting som stopper oss, men det kan også være at vi begynner å åpne oss opp for noe som er ukjent og dermed lukker eller stopper oss fra å gå videre.

   Reflekter litt over dette 🙂

   Du kan fint gjøre den pusteøvelsen mens du ligger, det har også sine fordeler. Pass i så fall på at du ikke har en pute bak hodet og du ligget på ett flat underlag med håndflatene vendt opp mot taket/himmelen.

   Dersom du føler at du må trekke inn luft mens du utfører pranayama, ikke vent så lenge at du må trekke vanlig pust. Gå heller tilbake til 5-5-5 rytmen i noen runder og øk gradvis oppover igjen. Det er den mest effektive måten å gjøre det på 🙂

   Lykke til med din praksis, nå er det ikke lenge igjen til du har fullført 40 dager! Nyt prosessen <3

   Julia

 • Wenche K sier:

  Hei Julia,

  Jeg lurer på hva den yogiske filosofien tenker om tilgjengelig energi i kroppen.
  Er det slik at vi får utdelt en porsjon energi som skal vare hele livet ut? Eller er det så enkelt som at hvis jeg trenger mer energi så kan jeg hente det fra universet eller omgivelsene mine via pusteteknikker og meditasjon? At vi flyter ubevisst rundt i universell energi, som vi kan koble oss på når vi trenger det?

  Wenche

  • Julia Stormoen sier:

   Hei Wenche! 🙂

   Kjempe bra spørsmål! Det er ganske så begrenset informasjon om det i Kundalini Yoga tekstene, men jeg skal prøve å forklare det sånn som jeg forstår det. Først og fremst så står dette i yogiske tekster:

   “Ancient wisdom states that whenever a baby is born, the life span is already predetermined, not by the number of years he or she will live, but by the number of breaths allotted. When you’ve used up your ration of prana, the incoming life breath, your time on this planet is over. The prana is withdrawn, and we call it death. So then accident, illness, heart attack are only apparent causes of death; we only die when there is no more prana in the body.”

   På en måte høres det logisk ut, fra en annen side så stiller vi spørsmålet «Ja, men hva med ildpust og alle de andre crazy puste øvelsene i Kundalini Yoga? Det gir ikke mening å praktisere det hvis livet blir telt etter antall pust.»

   Her er det vesentlig å forstå at pust og Prana er ikke det samme og de bør ikke forveksles. Prana er ikke pust, Prana er energien som animerer lungene våre via pust. Derfor er pusten den enkleste metoden for å trene Prana. Rettere sagt så reiser ikke Prana gjennom pust, men gjennom luft elementet. På samme måte som at lyd trenger også ett medium for å eksistere og livet må ha ett vakuum, så bruker Prana luft.

   Ut i fra yogiske teksten over, så har vi blitt gitt en viss kvota med prana ved fødsel. Hvis vi ikke har noe som helst mestring over prana, vil det brukes opp av seg selv og vi vil eldres, bli syke og forlate kroppen.

   Derfor har vi Pranayama (prana = livsenergien + yama = kontroll).

   Pranayama er verktøy som lar oss lede og kontrollere bevegelsen av Prana. Ikke bare kan du øke mengde Prana i systemet ditt ved riktig bruk av Pranayama og Bandhas, men du kan også bevisst lede Prana til indre organer eller andre områder som må heles. Hvis du har overflod av Prana, kan du gi healing til andre. Hvis du har underskudd av Prana, så kommer alle mulige sykdommer inn.

   Når vi mediterer, så må hjernen vår ha maksimal mengde med prana for å entre nye høyder av bevissthet. Derfor gjør vi Pranayama før meditasjon. Hvis hjernen ikke mottar nok Prana, bli sinnet rastløst, ufokusert og vi får ett generelt svakt nervesystem.


   Ved riktig utøvelse av Pranayama, vil Prana genereres i den nedre delen av kroppen. Den må så løftes opp til hjernen ved hjelp av Bandhas og pust restriksjoner (holde pusten). Det er ganske så kompleks prosess.

   For å oppsummere og svare på spørsmålet ditt:

   

Ja, du kan trene deg på å mestre Prana og deretter overkomme mange sykdommer og holde deg ung lenger. Men det holder ikke kun å puste sakte og rolig for å leve lenger. Prana må transformeres. I tillegg er en og hver av oss forskjellig og teknikkene må tilpasses.

   

Kan vi leve evig om vi mestrer Pranayama? Vel.. la oss prøve og se 🙂

   • Wenche K sier:

    Tusen takk for langt og lærerikt svar Julia! Jeg fikk en ny forståelse av temaet og synes det er veldig interessant! Jeg er klar til å lære mer om Pranayama 🙂

 • >