Kundalini Yoga
Dele
Bilde hva er pranayama akaal yoga

Hva er Pranayama?

Pusten gir oss liv. Det er det første vi gjør når vi blir født og det siste vi gjør når vi forlater kroppen. Pusten er en blanding av oksygen, nitrogen og karbondioksid men inneholder også prana, livskraftsenergien vår.

På samme måte som at vi ikke kan leve uten pust, så kan vi ikke leve uten prana da det gir energi til hjernen, kroppen og bevisstheten vår.

Pranayama betyr

Prana er den vitale kraften, og Yama betyr utvidelse. Pranayama er altså vitenskapen av pust som sørger for å utvide den vitale kraften i oss selv. Det er pusteteknikker som er i stand til å påvirke helsen, bevisstheten og følelsene våre gjennom bevisst å kontrollere og lede bevegelsen av prana. Forskjellen på pust og pranayama, er altså bevissthetsutøvelse.

Kvaliteten, mengden og sirkulasjonen av pusten og energien vår fungerer som et slags barometer på hvor mye energi vi bruker til vanlig, og hvor mye reserve energi vi har lagt til side som i en bank, for eksempel til å håndtere ulike nødssituasjoner i livet. Har vi nok kapasitet til å håndtere stress? Sinne? Uforutsigbare endringer? Emosjonelle sammenbrudd? Sykdom?

Sinnet vårt er bygget opp slik at det følger alltid pusten vår, og veien til å få kontroll over sinnet vårt, ligger i pusten! Det er knyttet til bevegelser av alle våre tanker og følelser. Når vi for eksempel blir sinte eller irriterte, hva skjer med pusten da? Som regel blir den mye raskere, pulsen bli kjappere, og vi får masse kriblende følelser i magen og hjernen vår fungerer uberegnelig. Hvis vi da i dette momentet klarer å roe ned og forandre pusten vår, kan vi opprettholde balansen av sinnet vårt, tenke mer klart og dermed unngå ubehagelige følelser og impulsive handlinger. Så jo saktere du puster, jo mer kontroll får du over sinnet ditt. Test det gjerne ut, hvordan du puster når du føler deg forskjellig.

Å lære seg å puste dypere

er kanskje den mest effektive metoden for å oppnå høyere bevissthet, bedre helse og økt vitalitet og er absolutt en av de første tingene en yogi burde lære seg. Mange mennesker har allikevel ikke utviklet en relasjon til pusten sin. De tror at så lenge pusten går ut og inn på en eller annen måte, så er det greit. De puster irregulært, puster med brystet, i blant puster de ikke i det hele tatt og har faktisk ikke peiling på hvor mange ganger de puster i minuttet. Det sies at menn i gjennomsnitt puster 16-18 ganger i minuttet, og kvinner mellom 18-20 ganger i minuttet. Ideelt for en yogi er å puste en gang i minuttet. Tenk over hva som skjer med reservekapasiteten din hvis du lærer deg å puste optimalt.

Det sies at hvis du puster 8 ganger i minuttet så vil du få økt følelse av avslapping, mindre stress og økt mental bevissthet, dessuten økes den helbredende kraften din. Hvis du puster 4 ganger i minuttet skjer det en positiv skift i bevisstheten din. Du får intenst økt følelse av bevissthet og tilstedeværelse, visuell klarhet og sensitivitet. Du befinner deg oftere i meditativ tilstand. Klarer du derimot å puste 1 gang i minuttet vil samarbeidet mellom hemisfærene i hjernen din optimaliseres, noe som gir dramatisk beroligende effekt på angst, frykt og bekymringer. Det øker følsomheten av din og andres tilstedeværelse. Intuisjonen utvikles og hele hjernen begynner fungere, spesielt den gamle delen av hjernen.

Vanligvis er stress grunnen til at vi puster raskt og irregulært. Ved varig tilstedeværelse av stress svekkes nervesystemet og fører til kronisk anspenning, svake nerver og gjør at vi blir lettere utsatt for sykdommer og sammenbrudd i livet. Alt vi gjør med kroppen vår, alle bevegelser vi gjør krever en viss anspenning. Normalt så spenner musklene seg sammen og slapper av, spenner seg og slapper av. Når kroppen vår ikke har lært å slappe av, eller når musklene våre eller mentaliteten vår ikke klarer å komme seg tilbake til den avslappende, normale tilstanden, så skapes det stress. Dessuten samles også alle emosjonelle traumer og opplevelser i muskelsystemet, og danner en slags rustning eller barriere som stopper den frie flyten av prana som gjør at vi slutter å fungere optimalt. Med riktig pust kan vi fjerne disse barrierene og lære kroppen og sinnet vårt til å slappe av. Når pranaen flyter fritt, vil vitaliteten øke. Når vitaliteten øker, føler vi oss emosjonelt stabile og sikre, fysiske kroppen føles sterkere og vi føler oss mer tilknyttet til oss selv.

Kort oppsummert

Vi bruker pusteteknikker til å få kontroll over tankene og følelsene våre. Hver spesifikk pranayama har sine fordeler, men her er noen generelle fordeler:

  • Forbedrer pustefrekvensen.
  • Reduserer eller normaliserer blodtrykket.
  • Hjelper oss å kvitte oss med unødvendig fett og kan bidra til vektreduksjon.
  • Kan kurere problemer knyttet til fordøyelsessystemet.
  • Forbedrer funksjon av flere organer, for eksempel nyrer, bukspyttkjertel, tarmen, lungene og hjertet
  • Forbedrer sirkulasjonen og fjerner giftstoffer fra kroppen.
  • Styrker immunforsvaret.
  • Hjelper å kvitte oss med negative følelser som depresjon, sinne, grådighet etc.
  • Reduserer stress og angst.
  • Hjelper oss å få kontroll over tankene og følelsene våres.

Ting kommer ut av deg på tre måter: i sinne , i kjærlighet og via din tretthet. Du roter det mest til når du er trøtt. Når energien din er svak, har du ingen forsvarmekanisme og du faller fra hverandre . Du skal ha 21 prosent oksygen i blodet. Normalt ligger du på 15 til 16 prosent. Du gjør ikke pranayama eller ildens pust. Du skal gjøre det hver 3 eller 4 time, bare et eller to minutt om gangen, oksygenet i blodet vil balansere seg selv slik at du ikke trenger å ende opp med dette: “Å herregud..” Yogi-Bhajan

>